ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Göçmen kaçakçısı 4 organizatör tutuklandı
Göçmen kaçakçısı 4 organizatör tutuklandı
Emniyetten silah operasyonu
Emniyetten silah operasyonu
500 metrelik bayrakla ‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
500 metrelik bayrakla ‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
Atatürk Üniversitesi UBF’den uygulamalı eğitim
Atatürk Üniversitesi UBF’den uygulamalı eğitim
ETÜ MUCİTPARK bilimi eğlenceye dönüştürdü
ETÜ MUCİTPARK bilimi eğlenceye dönüştürdü
HABERLER>EKONOMİ
5 Temmuz 2023 Çarşamba - 03:14

Erzurum’dan 6 ayda 33 ülkeye ihracat

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Haziran ayında 14, Ocak - Haziran ayları kapsamında ise 33 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 9 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 10 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

Erzurum’dan 6 ayda 33 ülkeye ihracat

Erzurum’dan bu yılın Haziran ayında 14, Ocak - Haziran ayları kapsamında ise 33 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 9 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 10 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan Haziran ayında en yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Gürcistan, Irak, Moldova, Romanya, Azerbaycan olarak kaydedildi. Bu yılın Ocak – Haziran ayları ölçeğinde ise en yüksek değerde ihracatın yapıldığı ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Moldova ve Sierra Leone olarak değerlendirildi

İLK 5 ÜLKENİN PAYI

TİM verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan değerlendirmede, Erzurum’dan yapılan ihracatta ilk 5 ülkenin payı, Gürcistan yüzde 28,23, Azerbaycan yüzde 18,74, Irak yüzde 15,01, Moldova yüzde 8,55, Sierra Leone yüzde 4.69 olarak hesaplandı.

İHRACAT DEĞERİ ARTAN ÜLKELER

DOSİAD analizlerine göre, Ocak – Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Moldova, Özbekistan, Sırbistan, AHL Serbest Bölgesi, Fransa, ABD, Gürcistan, Azerbaycan ve Almanya ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti.

ARTIŞ ORANLARI

DOSİAD analizleri kaydında, İhracat değerindeki artış oranı ise Moldova ile yüzde 1477, Özbekistan ile yüzde 463.8, Sırbistan ile yüzde 396.6, AHL Serbest Bölgesi ile yüzde 242.9, Fransa ile yüzde 65.5, ABD ile yüzde 55.8, Gürcistan ile yüzde 38.7, Azerbaycan ile yüzde 34.1 ve Almanya ile yüzde 15.2 olarak gerçekleşti.

İHRACAT DEĞERİ DÜŞEN ÜLKELER

Ocak – Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre Somali, Birleşik Krallık, Irak, İsrail, Kuveyt, Romanya, KKTC, Bulgaristan, Avusturya ve Katar ile yapılan ihracatta düşüş değerlendirildi. En fazla tutarda ihracat değeri düşüşü yüzde 99,2 ile Katar ile yapılan ihracatta tespit edildi.

33 BÖLGEYE İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın ilk 6 aylık döneminde, ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Bae, Bahreyn, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Ekvator Ginesi, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Irak, İspanya, İsrail, Katar, Kazakistan, Kongo, Kotdivuar, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cum., Liberya, Mauritius, Moldova, Moritanya, Nijer, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Sierra Leone, Somali, Suriye,  ile ihracat gerçekleştirildi.

HAZİRAN AYI İHRACAT VERİLERİ ÜLKEYE İHRACAT

Erzurum’dan Haziran ayında 14 ülkeye ihracat yapıldı. Dönemde kaydedilen ihracat değerleri Azerbaycan 325,8, Gürcistan 596,3, Irak 209,36, Fransa 27,6, Moldova 417,9, Almanya 31,8, Kuzey Somali 61,81, Irak 592.2, Romanya 327.5, Özbekistan 207.6, Moritanya 34.4, Sierra Leone 24.5, Liberya 11.9, Nijer 7.1, Hindistan 6.4 bin dolar olarak gerçekleşti.

6 AYDA 33 ÜLKEYE İHRACAT

Dönemde Gürcistan 2.9 milyon, Irak 1.5 milyon, Azerbaycan 1.9 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yılın ilk altı ayında; Moldova 899,34, Sierra Leone 493,00, Romanya 485,60, Özbekistan 338,34, Fransa 265,94, Almanya 235,17, Somali 200,40, Ekvator Ginesi 151,99, Nijer 135,59, Ahl Serbest Bölgesi 132,76, Bulgaristan 97,09, Kotdivuar 85,90, Moritanya 70,08, Suriye 67,62, Kongo 62,24, BAE 59,75, Bahreyn 45,45, Hindistan 25,25, Kazakistan 22,40, Kuveyt 17,43, İsrail 17,10, Birleşik Krallık 14,88, İspanya 13,92, Liberya 11,93, Kuzey Kıbrıs Türk Cum. 11,78, Sırbistan 10,51, ABD 9,93, Avusturya 4,41, Mauritius 3,54, Katar’a 3,54 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

HAZİRAN AYI İHRACAT VERİLERİ

Türkiye'nin Haziran ayı ihracatı 20,9 Milyar $ oldu

Otomotiv 3 milyar dolarla Haziran ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeler 2,4 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,7 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi.

 

Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD, 1'er milyar dolarla İngiltere ve İtalya ile 987 milyon dolarla Irak oldu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: 265 milyar dolarlık hedefi yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Belli dönemlerde takvim etkisini hissetsek de büyük resme baktığımızda hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.

Türkiye Haziran ayında 20,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısındaki ihracat ise 123,4 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 23 Haziran'da 2 milyar 121 milyon dolarla günlük ihracat rekoru kırdıklarını hatırlattı. 23 Haziran'daki rekor ihracata rağmen kurban bayramı nedeniyle iş günü kaybının Haziran ayı ihracatına olumsuz yansıdığını vurgulayan Gültepe, şunları söyledi: “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Haziran'ı 20,9 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 eksideyiz. 2023'ün ilk yarısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 ekside kapattık. Son 12 aylık ihracatımız ise 251,9 milyar dolara ulaştı. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,3'er milyar dolarla elektrik elektronik ve çelik şeklinde sıralandı.Geçen ay  zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat sektörlerimizin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydettik. 17 ilimiz ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Haziran'da bin 418 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi. Parite önceki iki ayda olduğu gibi Haziran'da da ihracatımıza pozitif yansıdı. Haziran ayında parite etkisi 279 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak ilk 6 ayı değerlendirdiğimizde parite nedeniyle hâlâ 367 milyon dolarlık bir kaybımız var.

Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD, 1'er milyar dolarla İngiltere ve İtalya ile 987 milyon dolarla Irak oldu.”

265 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİMİZİ YAKALAMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Mustafa Gültepe 17 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile TİM Genel Kurulu ve 'İlk 1000 İhracatçı' ödül törenini gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Törende ihracatçıların taleplerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletme fırsatı bulduklarını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı: “Asgari ücret desteğinin artırılarak devam etmesi yönündeki talebimiz yanıt buldu. Yıl sonuna kadar asgari ücret desteği uygulaması devam edecek. Diğer yandan, kurun geldiği seviyeyi de rekabetçiliğimiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Fiyat belirleme noktasında elimiz bir ay öncesine göre çok daha güçlü. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faiz artışına giderek politika faizini  6,5 puan artışla yüzde 15'e çıkardı. Parasal sıkılaşmanın kademeli olarak gerçekleştirilmesini ihracat ailesi olarak olumlu karşılıyoruz. Biz sağlam adımlarla yolumuza devam ediyoruz. 265 milyar dolarlık hedefimizi yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Belli dönemlerde takvim etkisini hissetsek de büyük resme baktığımızda hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.”

 

 
Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor
 
 İYİ Parti'de Başkanlık Divanı belirlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Işıkhan: 'Memur zammı için hazırlıklar sürüyor'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, memur ve emekli zamları ile ...
Tapuda yeni dönem başladı
Gayrimenkul satışında yeni dönem  başladı. Sadece tapu dairelerinde yapılan ...
Erzurum’dan İspanya’ya tecrübe paylaşımı
Aralarında Erzurum’un da yer aldığı 4 ilin kadın kooperatifi başkanı, ...
 
Erzurum’dan 6 ayda 10,5 milyon dolarlık ihracat
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Haziran ayında 2,6 milyon, bu yılın ...
DOSİAD Bölge iktisadi gelişimine öncülük ediyor
Türkiye’de faaliyet gösteren etkin STK’lar üzerinde bir çalışma yapan ...
Merkez Bankası PPK toplantı özetini yayımladı
Merkez Bankası, PPK toplantı özetinde alınan faiz artırımı kararıyla parasal ...
 
Noterlerde gayrimenkul satışları başladı
Gayrimenkul satışlarında yeni dönem başlıyor. Bugünden itibaren noterlerde ...
Uraloğlu: 'Rekorların kırıldığı bayram oldu'
Bakan Uraloğlu, “Bu bayram rekorların kırıldığı bayram oldu. Yapılan hizmetlerin ...
DOSİAD: ‘Erzurum ekonomisi tarif edilebilir konumda’
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) Mayıs 2023 dönemi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva